مصاحبه سفیر ج.ا.ایران در ابیجان با خبرگزاری دولتی ساحل عاج
در پی ارتحال آیت ا... هاشمی رفسنجانی
1 - لطفا خلاصه ای از زندگی نامه آیت ا... هاشمی رفسنجانی بیان نمائید.
اکبر هاشمی رفسنجانی در سوم شهریور ماه سال 1313هجری شمسی در روستای بهرمان شهرستان رفسنجان و در خانوادهای نسبتاً ثروتمند به دنیا آمد. وی تحصیلات ابتدایی را در روستای خود گذراند و سپس برای ادامه تحصیل در سن ۱۴ سالگی به حوزه علیمه قم رفت و به تحصیل علوم دینی پرداخت. در سال ۱۳۳۷ ازدواج نمود و ثمره این ازدواج ۵ فرزند به ترتیب به نامهای فاطمه، محسن، فائزه، مهدی و یاسر است. ایشان با آغاز مبارزه امام خمینی (ره) علیه رژیم شاه ، به صف مبارزان بر ضد حکومت پهلوی پیوست. وی به دلیل مبارزات خود بر ضد حکومت شاه، در مجموع و از سال ۱۳۳۷ تا سال ۱۳۵۷ هفت بار و به مدت ۴ سال و ۵ ماه به جرم فعالیت مخفیانه علیه حکومت پهلوی به زندان افتاد اما از آرمان های خود بازنگشت و رهبر کبیر انقلاب را تنها نگذاشت. آیت الله هاشمی یکی از اعضای شورای انقلاب بوده و با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ابتدا سرپرست وزارت کشور و سپس چند دوره ریاست مجلس شورای اسلامی را برعهده داشت .وی دوره ای طولانی در جنگ تحمیلی هشت ساله عراق علیه ایران، جانشینی فرماندهی کل قوا بود.
ایشان پس از پایان جنگ، در سال 1368 با رای مردم به عنوان چهارمین رئیس جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد و در سال 1372 نیز برای بار دوم به این عنوان انتخاب و تا سال 1376 رئیس قوه مجریه بود.آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال 1376 با حکم رهبر معظم انقلاب اسلامی به ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام انتخاب شد و این مسئولیت را تا پایان عمر برعهده داشت.
آیت الله هاشمی رفسنجانی در همه ادوار مجلس خبرگان رهبری به عنوان نماینده و عضو هیئت رئیسه حضور داشت. وی همچنین از سال 1386 تا 1390 ریاست این مجلس را نیز برعهده گرفت. ایشان پس از بیش از 60 سال مبارزه و تلاش روز یکشنبه 19 دی ماه 1395 به دلیل عارضه قلبی در یکی از بیمارستانهای تهران بستری شد لیکن علیرغم تلاش پزشکان در سن 82 سالگی دارفانی را وداع گفت.
2 - واکنش مردم ایران به فوت ایشان چه بود؟
ارتحال آیت ا... هاشمی رفسنجانی برای مردم ایران بسیار دردناک و ناراحت کننده بود. نقش ایشان در پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) قابل چشم پوشی نیست. حضور وی در بالاترین سمتهای سیاسی از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۹۵ بمدت ۳۸ سال، بخوبی جایگاه منحصر بفرد ایشان را در ساختار سیاسی جمهوری اسلامی نشان می دهد. جایگاهی که از خلال واکنش مردم و مقامات به خبر درگذشت ایشان می توان درک نمود. جمعیت کثیری در تهران از همان ساعات ابتدایی در پشت درهای بیمارستان به سوگواری پرداختند. نماز بر پیکر ایشان توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای و خیل عظیم مردم سوگوار خوانده شد. در مراسم تشییع ایشان بیش از 5/2 میلیون نفر شرکت داشتند. یاد و خاطره مرحوم آیت ا... هاشمی از اذهان ملت ایران پاک نخواهد شد.
3 - با فوت رئیس جمهور سابق، ایران چه زیانی متحمل می گردد؟
به لطف خداوند متعال، نظام جمهوری اسلامی ایران نظامی نهادینه شده بوده و اگرچه نقش اشخاص مهم است اما اینگونه نیست که با فوت و فقدان یکی از مقامات، خللی در اراده و عزم ملت ایران به وجود آید. اگرچه از دست دادن ایشان خسارتی بزرگ به شمار می رود اما این امر باعث کند شدن حرکت کشور به سوی تعالی نخواهد شد و جمهوری اسلامی ایران تحت رهبری حضرت آیت الله خامنه ای به مسیری که انتخاب کرده است ادامه خواهد داد.
4 - آقای رفسنجانی چه میراثی برای ملت ایران بجا گذاشت؟
ایشان در طول عمر با عزت خود منشاء خدمات متعدد و ارزنده ای برای مردم ایران بوده است. شاید بتوان بزرگترین میراث آیت ا... هاشمی رفسنجانی را مجاهدت و خستگی ناپذیری در پیشرفت و آبادانی ایران و نفی و مبارزه با قدرتهای سلطه گر و مستکبر و نیز حمایت از مظلومان عالم بخصوص مردم فلسطین دانست. زندگی، تلاش، فداکاری و از خودگذشتگی ایشان می تواند الگویی برای مبارزان و ملل ستم دیده، بخصوص مردم آفریقا باشد. ایشان در داخل کشور پایه گذار مفهوم جدیدی از توسعه بومی بود و لذا مردم ایران به پاس خدمات 8 سال ریاست جمهوری، به وی لقب سردار سازندگی دادند. راه اندازی دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یکی از دانشگاه های بسیار بزرگ ایران یکی دیگر از ابتکارات ایشان و بیانگر علاقه وی به پیشرفت و آموزش است. این دانشگاه اکنون با داشتن صدها شعبه، پذیرای میلیونها دانشجو می باشد./پ